Aankomen of juist afvallen op reis?

Aankomen of afvallen, dat is de vraag…

Vorige week las ik een artikel in het Parool dat tegenwoordig 50% van de volwassenen in Amsterdam te dik is. Dit betekent dat zij een Body Mass Index (BMI) hebben van meer dan 25.

BMI berekening: massa in kilo’s / de hoogte in meters in het kwadraat.

71 kg / (1,80m x 1,80m) = 21,9.

 

Volgens het voedingscentrum ben je op gezond gewicht wanneer je een BMI hebt tussen 18,5 en 25. Met mijn 21,9 mag ik dus ‘dik’ tevreden zijn.

Erik, Bertha en Annerieke in de voorbereiding naar de Dam-tot-dam-loop.

Om dit te bereiken heb ik de laatste jaren niet stil gezeten. Op mijn werk laat ik de gebakjes niet staan, maar tegelijkertijd probeer me aan de schijf van vijf te houden; ik let erop dagelijks 1,5 liter water te drinken,  2 stuks fruit tot me te nemen en ’s avonds eet ik 200 gram groente in combinatie met veelal pure producten. Naast mijn kantoorbaan sport ik 3x per week (hardlopen) en doe ik bijna dagelijks buikspieroefeningen. Ik houd ervan om te sporten, maar tegelijkertijd weet ik dat het nodig is om niet aan te komen zonder dat ik de lekkere dingen moet laten staan.

Ik probeer me in te denken hoe dit straks zal gaan op reis. Ik loop tegenwoordig met veel plezier door het Vondelpark, maar zie mezelf nog niet rennen door de woestijn in Iran. Verbouwen ze in Kirgizië wel voldoende gevarieerde groenten en fruit, of leven ze alleen op noedels en yoghurt? De baklava in Turkije zal mijn gewicht vast niet doen afnemen. En vlees zal in Oezbekistan eerder regel dan uitzondering te zijn, maar dit schijn je in India beter niet te kunnen eten, want dan zal je wel moeten hardlopen…. naar de WC.

Elk land heeft zijn culturen en zijn eetgewoonten en daar sta ik volledig voor open. Hoe dan ook, ik hoop mijn gezonde gewicht te behouden. Toen ik in 2009 een half jaar naar Zuid Afrika was, ben ik zonder dat ik het doorhad, 15 kg aangekomen. Het was er gelukkig na terugkomst in Nederland zo weer af, maar ik hoop eigenlijk niet weer zo extreem aan te komen. 15 kg in een halfjaar, zou 30 kg in een jaar betekenen… Zou mijn motor dat wel aankunnen?!

Op internet is het ‘aankomen of afvallen tijdens het reizen’ een veelbesproken onderwerp. Op sites van National Geographic en Lonely Planet staat het er vol mee. Op het forum van de overland reizigerssite horizonsunlimited.com is er zelfs een poll aangemaakt. Over het algemeen kan gezegd worden dat mannen afvallen en vrouwen aankomen. Waarom deze tweedeling er is, geen idee…. Maar het beangstigt me wel!

Uit voorzorg doe ik straks in ieder geval hardloopschoenen en een springtouw in mijn tas. Daarnaast zal ik de alcoholische versnaperingen proberen te beperken tot de ‘gezellige gelegenheden’ (dit zal lastig worden in het bijzijn van Erik) en mijn best doen om voldoende groente en fruit te eten (ik hoor het mijn moeder elke dag weer zeggen). Maar mochten jullie tips hebben om op gewicht te blijven tijdens het reizen dan zijn deze van harte welkom!

Love to share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top