Sleutelen voor beginners – Deel 3: Onze eerste ‘kleine beurt’

Sleutelen voor beginners – Deel 3: Onze eerste ‘kleine beurt’

Wanneer je naar de andere kant van de wereld wilt op een motor is het handig om een klein beetje technische kennis te hebben van die motor. In deze sleutelblog reeks nemen wij jullie mee in onze lessen en bevindingen op het gebied van sleutelen in de aanloop naar onze reis van Amsterdam naar Australië. Heb je deel 1 of 2 nog niet gelezen? Klik om naar deel 1 of deel 2 te gaan.  

Met een doos vol onderdelen en een portie technische vaardigheden opgedaan bij Peter van www.motoravonturist.nl zijn we aan de slag gegaan met de motor van Erik. Aangezien zijn motor al een tijdje in winterslaap staat in Bant was het ook logisch om daar ons eerste klusje te klaren.

Na twee maanden stilstand in een koude schuur start de Transalp vrijwel direct, altijd een heerlijk moment! In de ‘hobbyschuur’ met allerlei onderdelen van foute motoren zoals BWM kon de motor op de operatietafel.

Het oliefilter vervangen en olie verversen was het eerste plan. Technische handelingen waar we enorm tegenop hebben gekeken, maar waarvan we nu weten hoe het moet, blijken een fluitje van een cent. Het oliefilter gaat met de truc van de schroevendraaier* vrijwel direct los waarna de olie afgetapt kan worden.

*Truc van de schroevendraaier: pak een oude schroevendraaier en sla deze met behulp van een hamer in het filter. Nu kun je de oliefilter draaien door de schroevendraaier naar beneden te slaan. Peter heeft ons dit slimme trucje geleerd, zodat we ons kunnen redden met het gereedschap wat we voorhanden hebben tijdens de reis en niet een speciaal oliefiltertangetje mee hoeven te nemen.

Na het aftappen van de olie, die we netjes opvangen in een olielekbak, vervangen we de oude aftapplug voor een nieuwe (magnetische) aangezien de afsluitring een beetje slijtage vertoont. En dan kan het vullen beginnen. Bertha meet de olie netjes af in een maatbeker en binnen no-time is de motor voorzien van een nieuw oliefilter en verse olie!

Omdat er nog tijd over is monteert Erik de tweedehands carterbeschermer en Bertha de bredere rally voetsteunen (SW Motech) waardoor de motor er weer een stukje stoerder uitziet. Job well done, tijd voor een biertje!

Na een goede nacht slapen gaan we vol goede moed weer verder met sleutelen. Eerst vervangen we het oude luchtfilter voor een K&N luchtfilter. Bijna een fluitje van een cent, de brandstoftank is ook vrij snel weer gemonteerd. Maar het zal nooit helemaal meezitten… Tijdens het monteren van de zijkappen laat Erik een bout vallen, die we nergens meer kunnen vinden. Waar kan die bout in godsnaam gebleven zijn? Na ruim een half uur zoeken rijden we de motor uit de garage om in het buitenlicht wellicht meer kans te hebben om de bout te vinden. En ja hoor, eindelijk hebben we hem gevonden! Vlakbij de ketting, dus nog op een gevaarlijke plek ook! Blij dat we de bout gevonden hebben, al heeft het behoorlijk wat tijd gekost.

De motor gaat weer terug de garage in waarna we aan de remmen beginnen. De remklauwen bij het voorwiel gaan vrij makkelijk los waarna we aan het verwijderen van de zuigers beginnen. Met het pompen van de remhendel komen drie van vier zuigers snel los uit de remklauw, de vierde zuiger zit echter muurvast. Na een tijdje geweld zonder teveel geweld te gebruiken komt ook de vierde zuiger los. Het poetsen en schoonmaken kan beginnen!

Ook de achterrem gaat vrij eenvoudig los. Na het schoonmaken van de remklauw en zuiger (bij de achterrem zit één zuiger) valt het bevestigen van de remklauw echter behoorlijk tegen. Moest de schuifpen nu eerst vastgedraaid worden aan de remklauw en daarna bevestigd worden of toch andersom? Of hadden we de schuifpen nooit los moeten draaien? We komen er niet uit en besluiten de achterrem te laten voor wat het is. Na een lange dag sleutelen hebben we allebei het idee dat er niet veel succes meer behaald zal worden. De rem zit vastgeklemd om het achterwiel en deze rijden we met moeite de schuur in.

 

Na twee dagen sleutelen aan de motor zijn we desalniettemin wel trots op onze prestaties! Twee monteurs met amper ervaring hebben de motor toch maar even een ‘kleine beurt’ gegeven!

Klik hier om verder te gaan naar deel 4.

Love to share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top