Week 2-3: Kriskras door Europa

20170529 Spot Week 1-3

Met een fantastisch uitzicht op de bergen van Montenegro type ik dit blog. Ik zit op Camping Maslina, de mooiste en goedkoopste camping tot nu toe. De temperatuur rond het middaguur is de afgelopen dagen nog niet onder de 30 graden geweest, dus ja, ik zit hier in bikini met het zout uit de zee nog vers op mijn huid.

20170606 View Camping Maslina Camping Montenegro

Maandag 29 mei 2017 Thonon –Aix-les-Bains (Frankrijk)
De tweede week van onze reis begint rustig. Erik wil graag shoppen bij de Carrefour en hier gaat hij dan ook helemaal los. Het duurt maar liefst 1,5 uur voordat hij terug is uit zijn favoriete winkel voor een lunch-boodschap.

Nadat we de tent op hebben gezet vlakbij het meer in Aix-les-Bains, maken we wat bommetjes in Lac du Bourget. Wanneer Erik de plaatselijke jeugd wil filmen, beginnen ze spontaan allemaal bommetjes te maken met hun broek naar beneden.

20170529-1 Lac du Bourget

Dinsdag 30 mei 2017 Aix-les-Bains – Alpe d’Huez (Frankrijk)
Via de beklimming voor de Alpe d’HuZes, rijden we omhoog naar het dorpje Huez. Op 1 juni zullen daar Nederlanders 1 tot 6 keer de berg op fietsen om geld op te halen voor de Kankerstichting. Bart, de broer van Bertha fietst ook mee en wil de berg maar liefst 5x oprijden. Aangekomen op de kampeerplaats worden we gelijk herkend door mensen die ons artikel in de Noordoostpolder hadden gelezen. Het nieuws reikt zelfs tot in Frankrijk, we worden nog eens beroemd!

Woensdag 31 mei 2017 Alpe d’Huez (Frankrijk)
De dag beginnen we onder een koude ‘douche’. Dit koud moet je ook letterlijk nemen, want het water op 1700 meter hoogte heeft een gevoelstemperatuur van tegen het vriespunt aan. Na deze verfrissende ‘douche’ lopen we met de ouders van Bertha, die ook gister met een camper zijn aangekomen, naar de botanische tuinen. Het is een prachtige wandelroute met uitzichten op door de met sneeuw bedekte bergtoppen.

’s Middags hebben we geluncht met Bart. Voor hem niets anders dan pasta op het menu deze dagen. De sfeer is al top in het dorp, waar deze dag ook de Alpe d’HuZus wordt gefietst/gelopen door vrijwilligers en familieleden die één keer de berg op willen gaan.

Donderdag 1 juni 2017 Alpe d’Huez (Frankrijk)
Om 5 uur starten we de dag wederom met een kouder dan koude ‘douche’, waar het nog 5 graden is buiten. Bart blijkt zijn eerste etappe sneller boven te zijn dan verwacht, en Erik en Lenie springen op de fiets om hem de eerste keer boven te zien komen. De 2e, 3e en 4e keer hebben we hem echter wel met zijn allen kunnen aanmoedigen! Tijdens de 5e etappe begint het te onweren en komt de regen/hagel met bakken uit de hemel. Helaas voor de deelnemers wordt het evenement afgelast voor de rest van de dag. Maar wat zijn wij trots op Bart, wat een topper!!

Aangekomen bij de tent blijkt deze gelukkig bestand tegen de fikse bui. Slaap lekker!

Vrijdag 2 juni 2017 Alpe d’Huez – Lago di Viverone (Italië)
We worden ’s ochtends omringd door enorme slakken in de tent. Lekker bij diner, maar zo vroeg op de nuchtere maag niet echt….
Na wat rustdagen zullen de motoren nu weer kilometers moeten maken. Inpakken en wegwezen en we worden uitgezwaaid door Bertha’s vader, moeder en broer. Na een volle dag rijden komen we aan in Italië bij Lago di Viverone. Na deze dag werd ons wel duidelijk dat Italianen enorm asociale bestuurders zijn. Ze snijden af, houden van bumperkleven en houden totaal geen rekening met anders weggebruikers. Op de camping aangekomen blijkt de gemiddelde bezoeker zich te gedragen zoals ze op de weg ook doen. Snel weg hier!

Zaterdag 3 juni 2017 Lago di Viverone – Trieste (Italië)
Wanneer we opstaan blijkt het tegendeel van onze buren waar. De hele camping slaapt nog om 6.00 uur, maar wonderbaarlijk zijn onze oude buurtjes al wakker en bieden ze ons meteen een espresso aan. Genieten!

Ook vandaag maken we wederom veel kilometers. We besluiten de binnenwegen te verlaten en een dagbudget uit te geven aan de tolwegen. Bij aankomst duiken we voor het eerst de zee in. Het is nog een beetje frisjes, maar wij houden ervan! ’s Avonds kijken we de Champions League finale Juventus – Real Madrid in de campingkantine. Helaas voor de Italianen hebben ze 1 – 4 verloren, maar het was mooi om de passie in het land mee te maken.

Zondag 4 juni 2017 Trieste – Zadar (Kroatië)
Vandaag kilometers vreten! We kopen een ontbijtje bij de supermarkt, waar we een mede-Transalper tegenkomen. Trots maakt hij wat foto’s van ons die hij op de Facebook pagina van de Italiaanse Transalp rijders wil posten. Hij achtervolgt ons nog bijna tot aan de grens met Slovenië, waar we al na een half uur rijden aankomen. In dit land verlaten we de snelweg en rijden we binnendoor over de heidevelden en door de bossen naar Kroatië.

In Zadar nemen we wederom gelijk een duik in de zee. Die hebben we wel verdiend na zo’n warme dag met vele kilometers.

20170606 Text messages

Maandag 5 juni 2017 Zadar – Dubrovnik (Kroatië)
Vandaag rijden we de kustroute in Kroatië naar beneden, naar Dubrovnik. Bosnië grenst ook nog voor een klein deel aan de zee. Doordat het land aan de zee grenst zou het meer invloed hebben met betrekking tot handelsroutes. Net voor Dubrovnik rijden we daarom nog zo’n 10 minuten door Bosnië. Vandaag heeft Erik zijn remmen ook getest, door middel van een noodstop. Hij reed nog net niet de koffers van Bertha eraf.

In Dubrovnik moeten we een aantal steile hellingen beklimmen om bij ons appartement aan te komen. Dit was vooral voor Bertha wel even zweten! Maar oefening baart kunst, het zal onderweg nog wel heftiger worden. Vanavond slapen we voor het eerst tijdens onze reis niet in de tent.

20170605 View from appartment Dubrovnik

Twee jaar geleden hebben we met vrienden een roadtrip gemaakt door Bosnië en Kroatië. Destijds hebben we ook Dubrovnik aangedaan, wat we een hele mooie stad vinden. Een wandeling over de stadsmuur in de hitte hebben we deze keer echter aan ons voorbij laten gaan. Het is wederom een genot om door alle kleine steegjes en trappetjes te lopen en je eigen weg te zoeken door het doolhof. Aangekomen bij de haven eten we een verrukkelijke visschotel met sardientjes, gamba’s, witvis, octopus en mosselen. Smullen!

Dinsdag 6 juni 2017 Dubrovnik – Kaluderac (Montenegro)
Na een uurtje rijden komen we aan bij de grens met Montenegro. In tegenstelling tot de Italianen, weten de mensen uit Kroatië en Montenegro het gaspedaal niet te vinden. In de dorpjes waar je 50 km/u mag, rijdt iedereen relaxed 30 of 40 km/u.

20170606 Leaving Croatia, entering Montenegro

Bij de grens duurt het allemaal ook iets langer. Maar na een half uur krijgen we dan onze eerste stempel in het paspoort! Yes!

Love to share:

7 Comments

 1. Marion en Dick

  Lieverds.. wat heerlijk dit blog weer te lezen, het is net of ik achter op de motor bij een van jullie mag zitten!! Echt een genot, maar ook de foto`s te bewonderen waar jullie stralend op staan.
  Stoere Bertha die steile heuvels! Lekker gezond die vis !! Knuffels Dick en Marion

 2. Marion en Dick

  Trouwens ook leuk de route zo aangestipt op de kaart, zo goed te volgen!! En wat kan ieder land dan verrassend zijn qua gewoontes en karakters , daar zullen jullie nog wel veel meer verhalen over kunnen gaan vertellen! Goed reistrip en tot het volgend blog of appje

 3. Irene Habets

  Lieve Erik en Bertha, ik heb net jullie blog weer gelezen en ervan genoten. Wat gaan jullie snel, nu al in Montenegro. Als jullie zo door reizen dan zijn jullie over een halfjaartje al weer terug ??.
  Kus en groet van mij “tantie”

 4. Rob Baas

  Broeder, klinkt als een bekent verhaal dat je in remmen moest ? Weet je nog in Duitsland? Weer met plezier jullie verhaal zitten lezen. Smullen naar de volgende. Kus van ons

 5. jeanine

  Wederom een leuk verslag van jullie avontuur. Leuke schrijfstijl ?
  Geniet nog verder van jullie reis en verblijf in al die mooie plekjes op deze wereldbol. Veel plezier en veilige kilometers!

 6. Lenie en Egbert

  Hallo stoere motorrijders. Wat hebben jullie al een kilometers gereden in een paar dagen tijd, vanaf Alpe d’Huez. Kennelijk zijn de wegen goed te rijden, en hebben jullie de cross-banden nog niet echt nodig gehad.
  Het is iedere keer weer leuk om jullie belevenissen te lezen. Ook interessant is het temperament van de verschillende bevolkingsgroepen (Italianen versus Kroaten).
  Op naar de volgende spannende verhalen.
  Kusjes van heit(ie) en mem(mie).

 7. Thea

  Lieve stoere Motorrijders,
  Jullie gaan vlot door de reis heen, gelukkig zit alles mee. Meteen de Alpe d’Huez meepakken en bekenden zien, dat is dan weer heel leuk.
  Jullie zien veel van de omgeving en de bevolking. Het is fantastisch. Eten jullie nog wel een beetje lekker of veel uit een pakje?? Als je trek hebt, lust je alles.
  We blijven jullie volgen!!
  Liefs Thea

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top