Working on a dream!

Working on a dream!

Routeplanning, budgetteren, visums, vaccinaties, verzekeringen, uitrusting, motortechniek en het opzetten en bijhouden van een avontuurlijke website. Er komt veel op ons af bij het plannen van de reis. Momenteel zijn we met zo’n beetje alles tegelijk bezig. We nemen jullie graag mee in de voorbereidingen voor onze reis van Amsterdam naar Australië en laten we daarvoor bij het begin beginnen.

Ons doel

Het doel van onze reis is Australië. Het zal je misschien verbazen, maar wij zijn niet de enigen die dit doen. Het wereld wijde web staat vol met inspirerende verhalen van mensen die de halve, maar ook de hele wereld rondreizen. Bij het lezen van de eerste verhalen vallen onze monden nog open van verbazing, maar hoe meer we ons inlezen, hoe gekker het wordt; op de fiets van Workum naar Australië, een koppel dat een wereldreis maakt op één motor samen met een kat in een leren motorpak, een Aziatisch echtpaar dat de wereld rondreist op één scooter of mensen die liftend de wereld rondgaan. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen hebben het gedaan. Hier lees je wie onze grootste inspirators zijn geweest.

Ons budget

Australië, een land dat met een klein stukje zee ertussen 40.000 kilometer verderop ligt. Sommige reizigers doen er maar een paar maanden over om er te komen. Andere komen nooit aan in Australië. Zelf denken we dat een jaar voldoende moet zijn om 40.000 km met een gezond portie plezier te kunnen overbruggen. Maar wat kost het eigenlijk allemaal?

Het budget is eigenlijk een van de eerste dingen waar we bij stil hebben gestaan toen we voor ons zelf het plan bedacht hadden. Net als in Nederland zullen we kosten maken voor eten, drinken en overnachtingen. Daarnaast zijn we natuurlijk ook geld kwijt aan brandstof, onderhoud motoren en eventuele toeristische attracties (of instinkers).

Maar hoeveel? Tijdens onze reis zal er geen inkomen zijn, dus alles zal van te voren gespaard moeten worden. Daarom zijn we al bijna twee jaar bezig om fors te (be)sparen. Elke maand gaan er grote bedragen naar onze spaarrekening waar we ondertussen schatrijk worden van de spaarrente (not).

Bij de berekening van het budget zijn we uitgegaan van lage kosten, we reizen normaliter ook altijd low-budget. Bovendien nemen we ons eigen tentje en kookstelletje mee waardoor we hopen de kosten voor overnachting en eten tot een minimum te beperken. En je eigen eten klaarmaken en slapen onder de sterrenhemel verslaat toch elk 5-sterren hotel?!

We hopen onderweg wat verloren vaten benzine langs de weg te vinden, maar de kans hierop is klein. De uitgave voor benzine is dus een feit. We weten hoeveel onze motoren verbruiken, we weten het totaal aantal kilometers en we kunnen op internet vinden hoeveel de benzine per land kost. In het ene land krijg je er bijna geld op toe en in Nederland betaal je er tegenwoordig bijna  € 1,70 voor. Gelukkig staat ons land in de top 5 van duurste landen, hebben we vorig jaar het dure Noorwegen al meegemaakt, en kan qua benzineprijzen onderweg alles alleen maar meevallen.

Met een snelle berekening komen we uit op een gemiddelde uitgave van € 100,- per dag met zijn tweeën. Dit klinkt weinig en dat is het ook. Maar ja, je bent jong en je wilt wat. Echter, wanneer je dit bedrag x 365 dagen doet, en je telt hier je terugvlucht vanuit Australië (inclusief verscheping motor) bij op, dan kom je op € 40.000,-. Dit lijkt gelijk een hele hoop, en dat is het ook. Desalniettemin, hadden we een doel en dat doel hebben we nu na twee jaar bijna bereikt!

Onze route

Van Amsterdam naar Australië. Het reis- en budgetdoel staan vast, maar de route er naartoe nog niet. Natuurlijk is het niet persé nodig om de route tot in detail uit te stippelen. Je kunt immers ook gewoon op je motor stappen en wel zien waar het schip strandt. Echter hebben we er niet zo’n zin in om te wachten voor elke grens voordat het visum gereed is, dus vandaar dat we proberen zoveel mogelijk thuis uit te zoeken. Bovendien hebben we nu een budget gespaard voor een jaar, wat begint af te nemen op het moment dat we op de motor stappen en ons huisje in Amsterdam verlaten, en dit budget willen we zo mooi mogelijk spenderen.

Om de route te bepalen hebben we een wereldkaart opgehangen boven onze eettafel. Al maanden kijken we naar de wereldkaart en proberen we te visualiseren hoe we willen rijden.

Welke hoogtepunten willen we zien, welke culturen willen we ontmoeten en welke landen willen we doorkruisen? De kaart wordt beetje bij beetje beplakt met post-it’s in allerlei kleuren; geel = familie/vrienden onderweg, rood = mooie route, blauw = (feest)datums om rekening mee te houden en groen = bezienswaardigheid. Met behulp van de app van Buitenlandse Zaken houden we ook de situatie in de landen in de gaten. Verschillende grensovergangen zullen we moeten vermijden, waardoor het voor ons tegelijkertijd makkelijker wordt gemaakt om keuzes te maken. De grens tussen Turkije en Iran gaat momenteel niet helemaal lekker, verschillende grenzen bij Armenië zijn niet toegankelijk, dus kiezen we ervoor om vanuit Turkije via Georgië en Azerbeidzjan naar Iran te gaan. Beetje bij beetje tekenen we zo de route uit. De uiteindelijke route kun je hier vinden.

Onder de kaart in de keuken staan ook verschillende lijstjes, zodat we constant geconfronteerd worden met datgene wat nog gedaan moet worden of nog verder uitgezocht moet worden. Helaas worden momenteel deze lijstjes alleen maar langer, maar we hopen in ieder geval voor medio mei de lijstjes weggewerkt te hebben.

Onze visums

Het aanvragen van de verschillende visums is een reis op zichzelf. Alle landen hebben verschillende regels, alle visums verschillende houdbaarheidsdatums en verschillende periodeduur. Bovendien hebben we voor bepaalde landen ook nog een speciaal visum nodig voor onze motoren, een Carnet de Passage, of een verplichte gids. We hebben echter het geluk dat we in een moderne tijd leven en dat tegenwoordig de meeste visums online aangevraagd kunnen worden. Lang leve het internet!

Bij het schrijven van deze blog zijn we in het bezit van een nieuw zakelijk paspoort (extra dik en dus extra plaats voor visums en stempels) en een Turks visum, die waarschijnlijk het makkelijkst te verkrijgen was.

Tot de volgende update!

Love to share:

4 Comments

  1. Mir

    Woehoeee super spannend! Wat een heerlijk georganiseerd stelletje zijn jullie toch!! Dat zit wel snor. Veel plezier nog met de to-do’s! ?

  2. Dick

    Ziet er nu al verrassend uit.

  3. Marijke

    Aan de voorbereidingen kan het niet liggen B en E. Gied bezig. Heel veel succes.?

  4. Mooie plannen! Mochten jullie nog vragen hebben of hulp nodig hebben, laat het me weten. Ik heb dit 7.5 jaar geleden ondernomen en ben nu nog steeds onderweg… Nu tijdelijk terug in Nederland. Heel veel plezier en plan vooral niet teveel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top