Boekrecensie: Marica van der Meer - Weg van de Wereld

Boekrecensie: Marica van der Meer – Weg van de Wereld

Lang heb ik nagedacht of ik het een goed boek vind of niet. Het staat in ieder geval buiten kijf dat de titel avontuurlijker is dan de inhoud van het boek.

Marica van der Meer wil graag naar een verjaardagsfeestje van een vriendin die woont in Adelaide. Ze besluit hier op de fiets heen te gaan en neemt zo de lezer achterop van Workum in Nederland naar Adelaide in Australië. Ondanks dat ze tijdens haar rit verschillende keren wordt bijgestaan door vrienden die stukken met haar meefietsen, vind ik het bovenal dapper dat zij, als vrouw voornamelijk alleen op de fiets, deze 28.365 km aflegt. Als lezer verwacht je dan ook de meest spannende verhalen in het boek te lezen. Maar helaas, spannend is dit boek niet. Marica schrijft weinig over haar unieke ontmoetingen met de lokale bevolking, terwijl ze die zoals blijkt uit de foto’s wel heeft. Ook herken ik de ‘stugge fries’ in haar verhaal, die weinig loslaat over haar gevoelens en emoties. Haar gebeurtenissen worden mijn inziens statig omschreven.

Hoe dan ook, voor wereldreizigers die voornemens zijn om ook zo’n soort trip te maken, is het boek de ideale reisgids. Marica beschrijft namelijk tot in detail welke wegen ze neemt, wat de status is van deze wegen, hoeveel kilometer ze per dag aflegt en of ze deze aflegt met mee- zij- of tegenwind.

“Net voor Bagan weet mijn GPS een kortere weg, we verlaten de hoofdweg en fietsen over een mul zandpad, midden tussen de tempels door. Bagan is de grootste verzameling van boeddhistische tempels, stupa’s en ruïnes ter wereld.

Omdat Marica haar ervaring omtrent het fietsen zo intens beschrijft, krijg je als lezer respect voor haar doorzettingsvermogen wat soms bijna leidt tot medelijden.

Daarnaast schrijft Marica in haar boek precies wat je kunt verwachten van de lokale culturen en temperaturen.

“De mode in Laos is teenslippers met een winterjas. In de ochtend en ’s avonds is het behoorlijk koel en worden er overal vuurtjes gestookt.”

Kortom, als reisgids is het boek ideaal. Maar als je op zoek bent naar een boek vol avonturen,  is dit boek ietwat saai en zou ik eerder voor een ander boek gaan, zoals Man in het zadel!

Marica van der Meer - Weg van de Wereld -
Marica van der Meer – Weg van de Wereld

Love to share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top