Wereldreis op de motor

Jaaaa, wij gaan op wereldreis op de motor! In mei 2017 gaan wij op twee motoren rijden van Nederland naar Australië. Althans dat is het doel. ‘Daar zit toch water tussen?’, is van veel mensen de eerste reactie. En, ja! Dat klopt. Maar voordat we water moeten oversteken, is er eerst 30.000 kilometer aan wegen te overbruggen tot aan Maleisië. Hoewel met Google Maps deze route niet te berekenen is, is toch duidelijk te zien dat we vanaf Nederland in één rechte streep over land naar Kuala Lumpur kunnen rijden. Vanaf Maleisië is het eilandhoppen in Indonesië, om vanaf daar met een vrachtschip naar Australië te gaan. Totaal aantal kilometers 55.000 in ongeveer één jaar tijd. Deze wereldreis op de motor gaat heel cool worden!

Lees alle Blogs

motor wereldreis

Begin van de wereldreis op de motor

Het begon allemaal in 2015. Via via kwamen ons wat verhalen ter ore over wereldreizen per motor en per Landcruiser. Wij hadden zelf wel wat roadtrips gedaan in Europa, maar om helemaal met je eigen voertuig naar de andere kant van de wereld te rijden, hadden we simpelweg nooit over nagedacht. Iedereen pakt ten slotte altijd het vliegtuig. En ja, dit is misschien de snelste manier om naar de andere kant van de wereld te gaan, maar hierbij sla je bovendien heel veel landen over die wellicht ook interessant zijn. Het idee sprak ons aan en we hebben direct een strak spaarplan opgesteld. Mochten we over 2,5 jaar nog steeds op motor wereldreis willen gaan, dan hebben we in ieder geval voldoende spaarcenten om een jaar onafhankelijk te reizen.

Naast het sparen moest er een tweede motor gekocht worden. De keuze viel al snel op een zelfde motor, een Honda Transalp XL 650 V. Met deze motor kun je de wereld over en het rijden van twee dezelfde motoren biedt een hoop voordelen. De kans dat beide motoren tegelijkertijd stuk gaan is klein, dus hoeven we voor de meeste onderdelen maar één reserve mee te nemen. Naast het hebben van twee motoren is ook het hebben van kennis over deze motoren van levensbelang. Mochten we ergens midden in de woestijn stil komen te staan, dan zullen we op onszelf zijn aangewezen.

Een jaar voor vertrek beginnen we met een globale planning. Welke landen willen we door en wat willen we zien. Nadat we deze planning tot op de datum hebben afgetikt, is het tijd voor een visumplanning. Wat kunnen we in Nederland aanvragen? Hoe meer we in Nederland kunnen aanvragen, hoe minder tijd we kwijt zijn on the road. Het blijkt dat we, met uitzondering van China, alle visums tot en met Nepal al in Nederland kunnen aanvragen. Sommigen kunnen pas vanaf drie maanden voor de entree, anderen al eerder. Voor enkele landen heb je zelfs een bewijs van uitgang nodig, wat betekent dat je het visum van het volgende land al in je paspoort moet hebben. De visumplanning blijkt geen kattenpis. Jammer dat dit met deze wereldreis op de motor zo moet.

Visum nodig voor een wereldreis op de motor?

Uiteindelijke visumplanning: Pakistan, India, Oezbekistan, Iran, Nepal. Het visum voor Turkije, Azerbeidzjan en Tadzjikistan hebben we online kunnen regelen. Voor het Chinese visum is Bertha vanuit Turkije met een toeristenvlucht teruggevlogen naar Amsterdam / Den Haag. Het Turkmeense visum hebben in Iran aangevraagd. De visums voor Maleisië en Indonesië kregen we bij entree en tot slot het Australische visum konden we makkelijk online aanvragen. Het was een hele puzzel! Hoe dan ook, het was spannend, maar ook super interessant. We zouden zo een eigen visumkantoor kunnen beginnen!

In welke landen zijn we geweest?

We zijn uiteindelijk in 29 landen geweest, namelijk Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Albanië, Macedonië, Griekenland, Turkije, Georgië, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgistan, Kazachstan, China, Pakistan, India, Nepal, Thailand, Maleisië, Indonesië en Australië.

Wereldreis op de motor, het einde

Op deze website hebben we regelmatig blogs en filmpjes van onze wereldreis op de motor van Amsterdam naar Australië gepost. In augustus 2018 zijn we teruggekomen van 15 maanden lang avonturen beleven. Wat hebben we genoten!! Stiekem willen we meer! Eenmaal thuis is het reisvirus gelukkig niet weg. Binnen enkele dagen hebben we alweer nieuwe roadtrips gepland! Nu is het eerst tijd om onze motoren een grote beurt te geven en ze rijklaar te maken voor nieuwe avonturen, want een nieuwe wereldreis op de motor komt er zeker aan. Ook van deze avonturen zullen we verslag doen op deze website van BE on the road, Bertha & Erik on the road!

wereldreis motor

Love to share:
Top